Στο φεστιβάλ ερχόμαστε ελεύθερα, όχι τζάμπα!

Το Αντιρατστιστικό Φεστιβάλ ως θεσμός, παραδοσιακά δεν αντιλαμβανόταν τα κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης που κάθε χρόνο διέθετε ως εισιτήρια – το χαρτάκι που έπαιρνε κανείς στην προπώληση ή στην είσοδο του εκάστοτε χώρου όπου διεξαγόταν δε λειτουργούσε ποτέ ως αντάλλαγμα για να επιτραπεί η είσοδος και η όποια περίφραξη ήταν περισσότερο τρόπος χωροθέτησης και οριοθέτησης του Φεστιβάλ. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν επιμέναμε πάντα για την ανάγκη και τη σημασία η διοργάνωση να υποστηρίζεται οικονομικά από όσες κι όσους μπορούσαν.

Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ βασίζεται κυρίως και πρώτα από όλα στην εθελοντική δουλειά των ανθρώπων και των συλλογικοτήτων που το συνδιοργανώνουν και τρέχουν για αυτό όχι μόνο τις 3 μέρες που διαρκεί, αλλά μήνες πριν και βδομάδες μετά το ετήσιο ραντεβού. Το ίδιο καθεστώς αφιλοκερδούς προσφοράς ισχύει και για τους μουσικούς, τους εικαστικούς, τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν παρουσιάζοντας τη δουλειά τους ή παίζοντας για εμάς.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν και μια σειρά από πράγματα που είναι αδύνατο να καλυφθούν χωρίς κάποια- όσο γίνεται συμμαζεμένα- έξοδα: ηχητικά για τις συναυλίες, υλικά για τις κατασκευές, μεταφορικά, εισιτήρια για τη μετακίνηση συγκροτημάτων, προπαγανδιστικό υλικό κ.α.
Φέτος στα 20 μας χρόνια, αποφασίσαμε να επιστρέψουμε στα παλιά μας λημέρια, στον Κήπο των Εποχών, στο παλιό “Πάρκο των Σκύλων” στη Νέα Παραλία, εκεί που το Φεστιβάλ μεγάλωσε, δυνάμωσε, εκεί που έγινε από ένα σημαντικό μεν, αλλά μικρής εμβέλειας γεγονός, ένα πραγματικό σημείο αναφοράς για την “άλλη Θεσσαλονίκη”, για την κοινωνία της πόλης και τα κινήματά της.

Φέτος επιστρέφουμε με έναν τρόπο στη βάση μας κι όχι απλά ανοίγουμε ακόμα πιο πλατιά τις πόρτες, αλλά τις εξαφανίζουμε παντελώς, καλώντας όλη την πόλη να συμπράξει και να γιορτάσει μαζί μας.

Για το 20ό Φεστιβάλ διαλέξαμε να βρεθούμε σε ένα χώρο εκ των πραγμάτων ανοιχτό, χωρίς καν περίφραξη, χωρίς κεντρικές εισόδους και πλαϊνά περάσματα. Διαλέξαμε οργανωτικά και οικονομικά να εμπιστευτούμε τις δυνάμεις μας και τη σχέση που έχει αναπτύξει το Αντιρατσιστικό με τους ανθρώπους που το επισκέπτονται, το στήνουν, το υποστηρίζουν τόσα χρόνια. Φέτος το κουπόνι οικονομικής ενίσχυσης είναι ακόμα περισσότερο κρίσιμο. Υπάρχουν κουπόνια των 2 και των 5 ευρώ, ώστε να είναι εφικτό σε όσο γίνεται περισσότερους και περισσότερες να διαθέσουν μέσα σε δύσκολους καιρούς και στενά οικονομικά τη συνδρομή τους παρέα με την παρουσία και τη συμμετοχή τους.

Είναι σημαντικό το Αντιρατσιστικό να στηριχθεί πολιτικά, αλλά και οικονομικά, να είναι βιώσιμο, ώστε να μπορεί να είναι ανεξάρτητο, δυνατό, όχι για τις λίγες μέρες της γιορτής, αλλά για τη φόρα και την ορμή που μπορεί να μας δώσει για τις δράσεις και τις καμπάνιες όλης της χρονιάς, για να μπορεί να στηρίξει αγώνες αντιρατσιστικούς κι αγώνες μεταναστ(ρι)ών και προσφύγων, για να μπορεί να στηρίξει το Στέκι Μεταναστ(ρι)ών και τις πολλαπλές δράσεις αντίστασης κι αλληλεγγύης που λαμβάνουν χώρα εκεί.

Φυσικά, κουπόνια θα υπάρχουν και στον Κήπο των Εποχών, στις 23,24 και 25 του Ιούνη. Φυσικά και είναι πολύ βοηθητικό να προμηθευόμαστε τα κουπόνια μας κι από νωρίτερα. Στο κέντρο της πόλης υπάρχουν 3 φιλόξενα μέρη που μπορούν τα κουπόνια να βρεθούν: το καφέ-μπαρ Μανιφέστο στη Δημητρίου Γούναρη 51, στις Ακυβέρνητες Πολιτείες Συνεργατικό Βιβλιοπωλείο-Καφέ στη Σβώλου 28 και το Hemingway bistrot στη Σβώλου 19. Δεν ξεχνάμε, άλλωστε, ότι κάθε μέρα 7-11μμ είναι ανοιχτό το Κοινωνικό Κέντρο / Στέκι Μεταναστών στην Ερμού 23, όπου επίσης θα υπάρχουν κουπόνια.

Στηρίζουμε οικονομικά το φεστιβάλ, παρακολουθούμε τις εκδηλώσεις του, συζητάμε στα τραπεζάκια του, διασκεδάζουμε στις συναυλίες, τα μπαρ και την ταβέρνα του.