Μικροφωνική παρέμβαση ενάντια στα hotspots και τα σκλαβοπάζαρα, 17/12, 18:30

Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Μικροφωνική παρέμβαση ενάντια στα hotspots και τα σκλαβοπάζαρα
Ούτε εγκλωβισμένοι στο Αιγαίο, ούτε σκλάβοι στη Λιβύη

Μικροφωνική Παρέμβαση για τη Μέρα Πανευρωπαϊκής Δράσης για να σταματήσει ο πόλεμος ενάντια στη μετανάστευση

Κυριακή 17/12 στις 18.30

Δύο χρόνια σχεδόν από τη συμφωνία ή καλύτερα κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, (Μάρτης 2016), η αναβαθμισμένη αντιμεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των τοπικών κυβερνήσεων εξοντώνει πολιτικούς και οικονομικούς πρόσφυγες με συστηματικό τρόπο, παρά τις υποκριτικές «ανθρωπιστικές» κορώνες που διατυπώνονται κατά καιρούς. Η μετακίνηση των ανθρώπων αναγορεύεται σε «κρίση» ή «πρόβλημα» και ολόκληρες περιοχές ανακηρύσσονται σκόπιμα σε καθεστώς «έκτακτης ανάγκης», σε ειδικές ζώνες, όπως είναι τα νησιά του Β.Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα..

Με βάση την ευρωτουρκική συμφωνία τα νησιά αυτά μετατράπηκαν από πέρασμα προς την ενδοχώρα και πρώτο σκαλί για τους πολιτικούς και οικονομικούς πρόσφυγες προς την Ευρώπη, σε ένα έδαφος που αποτελεί ως τέτοιο σύνορο, σε ένα ειδικό καθεστώς καραντίνας κι απομόνωσης όπου ορίζεται με αυστηρότητα το «μέσα» και το «έξω». Στοιβαγμένοι κατά χιλιάδες σε άθλιους χώρους, αντιπαλεύοντας το κρύο, την πείνα και την απόγνωση, φιλτράρονται σε νόμιμους και «παράνομους» ανθρώπους, περιμένοντας για μήνες «τον άσπρο καπνό» από τις υπηρεσίες ασύλου, ελπίζοντας να μην απελαθούν στη γειτονική «ασφαλή» χώρα.

Η συγκεκριμένη συμφωνία οδήγησε στο κλείσιμο του λιγότερο θανατηφόρου περάσματος του Αιγαίου (θα ήταν τραγική ειρωνεία να το αναφέρουμε ως ασφαλές), σπρώχνοντας τους μετακινούμενους πληθυσμούς σε πιο δύσκολα μονοπάτια, χερσαία και θαλάσσια. Μερικά φρικιαστικά ναυάγια στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λιβύης – Μάλτας – Ιταλίας τον τελευταίο καιρό, αποτελούν σκληρή επιβεβαίωση της προηγούμενης διαπίστωσης, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι οι πνιγμοί και οι φράκτες τρομάζουν, αλλά δεν σταματούν τη μετακίνηση των ανθρώπων. Όπως άλλωστε ισχύει και με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των πολιτικών και οικονομικών προσφύγων σε κάθε είδους στρατόπεδο (camps, hotspots, κέντρα κράτησης).

Κανείς δεν μπορεί να νιώθει «περηφάνια» όταν αναφέρεται στις συνθήκες διαβίωσης τους, πολύ περισσότερο οι κυβερνώντες. Κανείς δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα όταν το κράτος εκτοπίζει και εξοντώνει ανθρώπους σε άθλιους χώρους και ταυτόχρονα εκδικείται όσους/ες διαμαρτύρονται για την «φιλοξενία» του. Τα παρακάτω στοιχεία είναι στοιχεία ντροπής:

3091 νεκροί στη Μεσόγειο μέσα στο 2017, οι 62 στο Αιγαίο
1361 νεκροί στο Αιγαίο από το 2014 ως σήμερα
13.000 φυλακισμένοι στα νησιά σε άθλιες συνθήκες (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος)
4.300 φυλακισμένοι μετανάστες στα κλειστά κέντρα κράτησης (Αμυγδαλέζα, Κόρινθο, Παρανέστι, Ξάνθη) ΙΟΜ: 10-2017
Χιλιάδες αόρατοι άνθρωποι σε camps στην ενδοχώρα
Απελάσεις σε «ασφαλείς» χώρες (Τουρκία, Πακιστάν, Αφγανιστάν)
Καταστολή των διαμαρτυριών και εξεγέρσεων για καλύτερες συνθήκες ζωής
Να κλείσουν τα camps- τα hotspots – τα κέντρα κράτησης και να διασφαλιστούν για όλους/ες αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής στον αστικό ιστό

Να ακυρωθεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και να σταματήσουν οι απελάσεις των πολιτικών και οικονομικών προσφύγων

Ανοιχτά σύνορα για την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτικών και οικονομικών προσφύγων προς τις χώρες επιλογής τους.

Καμιά άμεση ή έμμεση συμμετοχή του ελληνικού κράτους στους πολέμους που γεννούν τους πολιτικούς και οικονομικούς πρόσφυγες

Να σταματήσουν όλες οι διώξεις κατά των οικονομικών και πολιτικών προσφύγων που διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Πρόσβαση στην υγεία και την εκπαίδευση χωρίς εξαιρέσεις

Χαρτιά για όλους/ες

Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης