Σαβ. 14.04 | Free Moria 35 Solidarity Party

Πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη δικαστικών εξόδων για τους 35 μετανάστες που συνελήφθησαν μετά τη διαμαρτυρία για τις άθλιες συνθήκες στο hot spot της Μόριας στις 18 Ιουλίου 2017 και που δικάζονται στις 20 Απριλίου 2018 στη Χίο.

Αλληλεγγύη σε όσους/όσες αντιστέκονται

Στις 18/7/17 πρόσφυγες και μετανάστες, θύματα πολέμων αλλά και ακραίας φτώχειας ή διώξεων στις χώρες τους, έκαναν διαδήλωση στη Μόρια, διαμαρτυρόμενοι για τη μη εξέταση του τεκμηριωμένου αιτήματος ασύλου τους, με αποτέλεσμα να παραμένουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα έγκλειστοι στο διαβόητο hot spot της Λέσβου, όπου, ενδεικτικά, τον περασμένο χειμώνα έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον 5 άνθρωποι, λόγω των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης, ενώ δεκάδες είναι οι απόπειρες αυτοκτονίας που έχουν σημειωθεί.

Πολλές ώρες μετά την διαμαρτυρία των προσφύγων, τα ΜΑΤ, μαζί με άτομα που έφεραν πολιτική περιβολή, προχώρησαν σε επιχείρηση «σκούπα» και συνέλαβαν 35 άτομα αφρικάνικης καταγωγής, χωρίς κανένα στοιχείο τέλεσης εκ μέρους τους κάποιου συγκεκριμένου αδικήματος, αλλά με μοναδικό κριτήριο το χρώμα του δέρματος τους, καθώς στην πρωινή διαμαρτυρία είχαν συμμετάσχει άτομα αφρικανικής, κυρίως, καταγωγής.

Τριάντα από τους συλληφθέντες προφυλακίστηκαν, καθώς τους αποδόθηκαν κατηγορίες για «καταστροφή δημόσιας περιουσίας» και «τέλεση εμπρησμού κατά τρόπο ιδιαιτέρως επικίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια», σε συνδυασμό με την επιβαρυντική διάταξη 187 ΠΚ («εγκληματική οργάνωση»). Το κατηγορητήριο δεν περιέχει εξάλλου καμία αναλυτική αφήγηση του «κινδύνου» που επήλθε, ενώ, αντίθετα, βίντεο του BBC δείχνει την αγριότητα της αστυνομικής καταστολής και τον ξυλοδαρμό προσφύγων μακριά από τον τόπο της διαδήλωσης. Οι 30 από τους 35 κρατούνται διάσπαρτοι σε Κορυδαλλό, Χίο και Αυλώνα, σε μία προσπάθεια να κρατηθεί η υπόθεσή τους «αόρατη» και να μειωθούν και οι δυναμικές της δικής τους αντίστασης, αλλά και της αλληλεγγύης ενώ οι υπόλοιποι 5 είναι “έξω” με περιοριστικούς όρους.

Στις 20 Απριλίου ξεκινά η δίκη τους στα δικαστήρια της Χίου.

Η ποινικοποίηση και καταστολή του αγώνα των μεταναστών από το κράτος συνεχίζεται. Ένα χρόνο πριν περίπου 8 μετανάστες κρατούμενοι στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, τη γνωστή Πέτρου Ράλλη, συλλαμβάνονται ύστερα από επίθεση που δέχτηκαν από τους μπάτσους . Η απρόκλητη βία που δέχτηκαν μέσα στα κελία τους συνοδεύτηκε από τη δημιουργία δικογραφίας εναντίον τους. Ο ξυλοδαρμός τους ήταν η απάντηση στο ερώτημα τους για πληροφορίες σχετικά με την διάρκεια της κράτησης τους και την εξέλιξη των υποθέσεων τους. Η συνέχεια που δόθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την αστυνομία είναι να μεταφερθούν σε φυλακές σε όλη την επικράτεια στερώντας τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με δικηγόρο.

Και μέχρι σήμερα συνεχίζεται η διοικητική τους κράτηση ( και ενώ το όριο του 18μήνου σύντομα θα το υπερβούν ) ενώ η ημερομηνία έναρξης της δίκης έχει οριστεί για τις 27 Απριλίου.

Ταυτόχρονα με τις διώξεις εναντίων των μεταναστών , διώκονται και αλληλέγγυοι αλληλέγγυες. Μέλη της ομάδας nolager είχαν μεταβεί στο κέντρο κράτησης στο Παρανέστι με σκοπό την ενημέρωση των έγκλειστων μεταναστών και τον εντοπισμό των ασυνόδευτων ανηλίκων. Λίγα χρόνια μετά, το κράτος αποφάσισε να ασκήσει διώξεις με μοναδικό σκεπτικό την ποινικοποίηση και τον εκφοβισμό όσων αγωνίζονται, ντόπιων και μεταναστών. Η δίκη θα γίνει στις 23/4 στη Δράμα.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους διωκόμενους αφρικανούς μετανάστες και πρόσφυγες και στους αλληλέγγυους . Παράλληλα, δηλώνουμε ότι η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Μόρια ήταν δίκαιη και επιβεβλημένη. Κανείς δεν μπορεί να απαιτεί από πρόσφυγες ή μετανάστες που υπέστησαν δεινά στις χώρες προέλευσής τους, λόγω των πολέμων και της ακραίας φτώχειας που υπέθαλψαν οι ιμπεριαλιστικές πολιτικές της Δύσης, να σκύβουν το κεφάλι και να αποδέχονται αδιαμαρτύρητα τον άδικο μακροχρόνιο εγκλεισμό τους. Κάτω, μάλιστα, από συνθήκες εξευτελιστικής και απάνθρωπης μεταχείρισης, στο πλαίσιο των πολιτικών αποτροπής που έχουν υιοθετήσει από κοινού η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση, που διατηρεί την ίδια αντιπροσφυγική/αντιμεταστευτική στάση με τις προκάτοχές της.

– Άμεση απελευθέρωση των κρατούμενων προσφύγων ή μεταναστών και απαλλαγή τους από κάθε κατηγορία
– Να κλείσουν τα hot spot και να διασφαλιστούν για όλους αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής
– Να ακυρωθεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και να σταματήσουν οι απελάσεις των προσφύγων
– Ανοιχτά σύνορα για την ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων προς τις χώρες επιλογής τους.
– Καμιά δίωξη όσων αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους.

Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης