Η αλληλεγγύη θα νικήσει!

Μέσα στη βαθιά ρατσιστική νύχτα της δεκαετίας του ΄90, όταν οι «αλβανοί» εκτελούνταν για πλάκα στα χωράφια και τα σύνορα, το σχολείο του «Οδυσσέα» ήταν από μία τις πρώτες φωνές που τόλμησαν να μιλήσουν για τα δικαιώματα των μεταναστών, των φτωχών και των αποκλεισμένων. Κι όχι μόνο μίλησε, αλλά οργάνωσε με πολλή δουλειά και πάθος μια πρότυπη δομή αυτοοργάνωσης και έμπρακτης αλληλεγγύης για να δώσει στους μετανάστες ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα που τους στερούσαν, την πρόσβαση στις πιο αναγκαίες γνώσεις.

Από τότε ο «Οδυσσέας» αποτελεί για τη Θεσσαλονίκη ένα ορόσημο στους αγώνες για το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την κοινωνική εξίσωση των μεταναστών και μεταναστριών, την «από τα κάτω» πολιτιστική δημιουργία. Ιδιαίτερα σήμερα, όταν απέναντι στην κρίση και τη φτώχεια που μας επιβάλλουν, δεκάδες αυτοοργανωμένα εγχειρήματα έμπρακτης κοινωνικής αλληλεγγύης –εθελοντικά σχολεία, κοινωνικά ιατρεία, στέκια και κουζίνες αλληλεγγύης- ξεπηδούν σε κάθε πόλη και γειτονιά, το παράδειγμα κι η εμπειρία του «Οδυσσέα» -που έκανε πρώτος και με μεγάλη επιτυχία αυτό που σήμερα προσπαθούμε να κάνουμε όλοι μας- έχει μεγάλη πολιτική και συμβολική αξία για όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας.

Για αυτό ίσως και δέχθηκε αυτή την άδικη επίθεση. Χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα χρεών, καταχρήσεων ή κερδοφορίας, χωρίς να έχει διαχειριστεί κονδύλια και προγράμματα, ο «Οδυσσέας» χρεώθηκε με μια δέσμη εξοντωτικών προστίμων  συνολικού ύψους περίπου 64.000 ευρώ (γύρω στις 76.000 πλέον, λόγω των προσαυξήσεων) για αστείους, γραφειοκρατικούς λόγους. Τη στιγμή που τα έσοδά του ήταν και είναι οι συνεισφορές των μελών και των υποστηρικτών του, που μετά βίας κάλυπταν τα λειτουργικά του έξοδα, ο «Οδυσσέας» δεν είχε την πρακτική δυνατότητα να τηρεί τους λογιστικούς κανόνες που αντιστοιχούν σε κερδοσκοπικές εταιρίες και δεν έπρεπε να αντιμετωπιστεί ως τέτοια. Παρόλα αυτά, οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές φαίνεται ότι επέλεξαν αυτήν ακριβώς την περίπτωση για να εξαντλήσουν την αυστηρότητα των νόμων, επιβάλλοντας όχι μόνο τεράστια πρόστιμα για κάθε πιθανό και απίθανο λογιστικό παράπτωμα, αλλά διώκοντας κιόλας ποινικά τον πρόεδρο του σχολείου κι εκπαιδευτικό, Αντώνη Γαζάκη.

Μπροστά στο ενδεχόμενο ποινικής καταδίκης και απόλυσης του διωκόμενου εκπαιδευτικού αλλά και διάλυσης του σχολείου, ο «Οδυσσέας» ζητά αφενός την κατάργηση του άδικου προστίμου, αλλά είναι υποχρεωμένος αφετέρου να προχωρά μέχρι τότε στη μηνιαία αποπληρωμή του.

Γι’ αυτό χρειάζεται σήμερα η έμπρακτη, πολιτική, ηθική και οικονομική υποστήριξη όλων μας. Και φυσικά θα την έχει. Ιδιαίτερα οι συλλογικότητες του αντιρατσιστικού κινήματος και οι δομές αλληλεγγύης, για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω, έχουμε υποχρέωση να θεωρούμε τα προβλήματα του «Οδυσσέα» κοινή μας υπόθεση και να σταθούμε δίπλα του με κάθε μέσο.

Αυτή η κυβέρνηση κι αυτό το κράτος μισεί κι εχθρεύεται τους φτωχούς, τους αποκλεισμένους, τους μετανάστες. Τους κλέβει το μισθό ή το σπίτι, τους αποκλείει από την εκπαίδευση και την υγεία, τους κυνηγά και τους συκοφαντεί. Για αυτό και χτυπά κι όσους στέκονται δίπλα στα πιο χτυπημένα κομμάτια της κοινωνίας, μισεί την ανθρωπιά, τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη. Δεν θα κάνουμε πίσω και δεν θα αφήσουμε κανένα μόνο απέναντι σε αυτή την επίθεση. Αν τα δικά τους όπλα είναι οι διώξεις, ο φόβος, η αμορφωσιά, το δικό μας είναι η αλληλεγγύη. Για αυτό και στο τέλος θα νικήσουμε.

Το Κοινωνικό Κέντρο – Στέκι Μεταναστών κι οι συλλογικότητες που συμμετέχουν σε αυτό θα στηρίξουν πολιτικά και οικονομικά το σχολείο του «Οδυσσέα», ώστε να βγει κι αυτό κι όλο το κίνημα πιο δυνατό από αυτή την περιπέτεια.

Καταγγέλουμε με οργή την οικονομική καταδίκη του «Οδυσσέα» και τη δίωξη του εκπροσώπου του και απαιτούμε την κατάργηση του επαχθούς προστίμου.

Προτείνουμε σε όλα τα στέκια μεταναστών, τις συλλογικότητες του αντιρατσιστικού κινήματος, τις δομές αλληλεγγύης, να πάρουνε το επόμενο διάστημα πρωτοβουλίες για την πολιτική στήριξη του «Οδυσσέα» και την παύση της δίωξης, αλλά και την οικονομική ενίσχυσή του. Έχει εξαιρετική, συμβολική και πρακτική αξία για όλους μας.

 Κοινωνικό Κέντρο – Στέκι Μεταναστών

 

Για περισσότερες πληροφορίες ή προσφορά οικονομικής ενίσχυσης απευθυνθείτε στη γραμματεία του σχολείου στο τηλέφωνο: 6974517418, στο odisseasmet@yahoo.com, στην επίσημη σελίδα του “Οδυσσέα”, http://sxoleioodysseas.weebly.com ή στη σελίδα του στο facebook, https://www.facebook.com/Odysseasmet.