Δελτίο Τύπου – Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις 17ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Ξεκινούν από την Πέμπτη οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Μια γιορτή σαν το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ δεν χωρά εύκολα ούτε σε τρεις ημέρες, ούτε σε έναν χώρο. Για αυτό, μέσα από τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, το Φεστιβάλ απλώνεται σε διαφορετικά μέρη της πόλης, ανοίγεται σε κοινωνικούς χώρους, καταπιάνεται με νέες θεματικές και φιλοξενεί ακόμα περισσότερες μουσικές και δρώμενα.

Η αρχή γίνεται την Πέμπτη 26 Ιούνη, σε ένα κλίμα λίγο νοσταλγικό, αφού το φεστιβάλ θα επιστρέψει για μία μέρα στον παλιό του χώρο, το «πάρκο των σκύλων» στη Νέα Παραλία, το σημερινό δηλαδή «Κήπο των εποχών». Εκεί, το πρόγραμμα θα ανοίξει στις 19:00, με μια εκδήλωση για την «υγεία στα χρόνια των μνημονίων και το ρατσισμό ενάντια στους φτωχούς». Θα ακολουθήσει η θεατρική παράσταση «Πουλιά» της ομάδας του Στεκιού Μεταναστών και η βραδιά θα κλείσει με μια συναυλία σε λάτιν και βραζιλιάνικους ρυθμούς με τους Aperito.

Την Παρασκευή 27 Ιούνη, το Κοινωνικό Εργαστήρι Θεσσαλονίκης μας καλεί στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο «Μικρόπολις», στις 19:00, για τη συζήτηση με τίτλο «Τι κάνει το Podemos; Για μία κατάληψη της εκπροσώπησης» και ομιλητή τον φιλόσοφο JuanDomingoSanchezEstop. Για τη συνέχεια της βραδιάς μεταφερόμαστε στο πανεπιστήμιο και στα γρασίδια της φιλοσοφικής, όπου θα προθερμανθούμε για τις συναυλίες του φεστιβάλ με τους AlienMustangs, BackgroundNoiseSuppressionκαι ThePolPotOrchestra.

Το Σάββατο 28 Ιούνη τη σκυτάλη παίρνει το Αντιφασιστικό Μέτωπο Θερμαϊκού, το οποίο οργανώνει ένα μικρό φεστιβάλ στο πάρκο των Νέων Επιβατών: στις 17:30 τουρνουά σκάκι και κουκλοθέατρο για τα παιδιά («Τενεκεδούπολη»), στις 19.00 συζήτηση με θέμα την απειλή του φασισμού στην Ευρώπη, στις 20:30 σεμινάριο αντιφασιστικής αυτοάμυνας, στις 21:30 συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα της περιοχής και λαϊκό γλέντι, ενώ θα λαμβάνει χώρα παράλληλα συλλογή φαρμάκων για το ΚΙΑ, τούρκικη κουζίνα, παιδότοπος, έκθεση ζωγραφικής κα άλλες δράσεις.

Την Τρίτη, 1 Ιούλη, μπαίνουμε στο πρώην στρατόπεδο του Παύλου Μελά για να προετοιμάσουμε το χώρο. Καθώς όλες οι εργασίες σχεδιάζονται και υλοποιούνται από κοινού και εθελοντικά από τις συλλογικότητες και τους ανθρώπους που συμμετέχουν στο φεστιβάλ, οι τέσσερις ημέρες του στησίματος αποτελούν τη σημαντικότερη ίσως προφεστιβαλική εκδήλωση. Όποιος θέλει να συμμετέχει, δεν έχει παρά να έρθει να βοηθήσει. Το ίδιο βράδυ επίσης, στο χώρο του φεστιβάλ, η θεατρική ομάδα «Ληνός» του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου» και το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης θα μας παρουσιάσουν το έργο της Χαρούλας Αποστολίδου «Λαϊκό Σανατόριο Ασβεστοχωρίου – Ούτε μία αναπνοή χαμένη».

Και κάπως έτσι θα φτάσουμε στις τρεις ημέρες του φεστιβάλ, στις 4, 5 και 6 Ιούλη. Το πρόγραμμα είναι ήδη έτοιμο και θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Με 30 εργαστήρια, συζητήσεις και συνελεύσεις, δύο μουσικές σκηνές με 25 σχήματα, δεκάδες παραστάσεις, προβολές, εκθέσεις και δρώμενα, πιστεύουμε ότι θα αποτελεί μία μεγάλη γιορτή για τους μετανάστες, τους φτωχούς, τους καταπιεσμένους!