Νοέ 182014
 

image

 

 

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους αγωνιστές και πολιτικούς πρόσφυγες από την Τουρκία σας καλεί την Παρασκευή 21/11 στο Κοινωνικό Κέντρο/Στέκι Μεταναστών για να ενισχύσετε την προσπάθειά της να συγκεντρωθούν τα δικαστικά έξοδα (τρεις δίκες 12 συντρόφων) των διωκόμενων Τούρκων και Κούρδων αγωνιστών και πολιτικών προσφύγων.

ΧΡΟΝΙΚΟ ΣΥΛΛΗΨΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΩΞΕΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΥΡΔΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
«Πάμε μαζί και ας μας λιθοβολούν
Κι ας μας φωνάζουν αεροβάτες
Φίλε μου όσοι δεν ένοιωσαν ποτέ με τι
Σίδερο με τι πέτρες τι αίμα τι φωτιά
Χτίζουμε, ονειρευόμαστε και τραγουδάμε!».
Οδυσσέας Ελύτης

Από τις αρχές του 2013 άρχισαν στην Ελλάδα συστηματικά και παρατεταμένα οι συλλήψεις, οι προφυλακίσεις, οι απαγωγές και οι παρακολουθήσεις τους. Κατά τις επιθέσεις αυτές συνελήφθησαν στην Ελλάδα 13 αγωνιστές και προσφυγές από την Τουρκία .

• ΦΛΕΒΑΡΗ 2012
Ήδη από τον Φλεβάρη του 2012 ξεκινούν οι διώξεις οι οποίες θα ενταθούν το 2013. Τον φλεβάρη του 2012 στη Θεσσαλονίκη συλλαμβάνουν τον πολιτικό πρόσφυγα και μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, τον Nevzat Kalayci, ο οποίος είναι εδώ και πολλά χρόνια πολιτικός πρόσφυγας, και όντας άρρωστος με τη νόσο Wernicke-Korsakkof ήταν υπό ψυχολογική παρακολούθηση. Τον προφυλακίζουν από την υπόθεση Τριανδρίας και τελικά αθωώθηκε.
Αλλά ο Nevzat Kalayci τον Αυγούστου του 2012 προφυλακίσθηκε δεύτερη φορά. Πήγε να κάνει ανανέωση ταυτότητας στο τμήμα αλλοδαπών όπου συνελήφθη και φυλακίστηκε ξανά με ένταλμα της Interpol της Τουρκίας. Μετά από 40 μέρες αγώνα και αλληλεγγύης δεν εκδόθηκε και αφέθηκε ελεύθερος.

•12 Φλεβάρη 2013
Ο Ζεκί Γκουρμπούζ και ο Κομέρτ Μπουλέντ Αιτουντς, συνελήφθησαν στις 12.2.2013 στην Πάτρα, όταν ο πρώτος εμφανίστηκε στις ελληνικές αστυνομικές αρχές μέσα στα πλαίσια της διαδικασίας ασύλου και ο δεύτερος τον συνέδραμε στη διερμηνεία.
Ευτυχώς, δεν εκδόθηκαν στην Τουρκία και αφέθησαν ελεύθεροι.

•27 Φλεβάρη 2013
Στις 27 Φλεβάρη 2013, η Fadik Adıyaman όταν πήγε στο Τμήμα Αλλοδαπών για την υπόθεση του πολιτικού ασύλου της, συνελήφθη με την κατηγορία ότι καταζητείται από την Ιντερπόλ μετά από αίτημα της Τουρκίας για έκδοσή της. Αποφασίστηκε να αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους μέχρι να πραγματοποιηθεί το δικαστήριο. Η Fadik Adıyaman, στις 22 Απρίλη πήγε στο αστυνομικό τμήμα για να υπογράψει δηλώνοντας την παρουσία της και εκεί συνελήφθη εκ νέου με την αιτιολογία ότι έφτασε ο φάκελός της από την Τουρκία.
Όταν οδηγήθηκε στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης αρνήθηκε να γδυθεί για να της κάνουν σωματικό έλεγχο και γι’ αυτό το λόγο βασανίστηκε. Στις 25 Απρίλη η υπόθεση της Fadik Adıyaman εξετάστηκε από το Εφετείο και αποφασίστηκε η απόρριψη του αιτήματος έκδοσής της.

•Στις 21 Μαρτίου 2013, ΣΥΛΛΗΨΗ ΕΜΙΝΕ
Η πρόσφυγας Suicmez Havva (Εμινέ) συνελήφθη στο κέντρο της Αθήνας, με μέθοδο που θύμιζε απαγωγή. Η αγωνίστρια βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και 15 χρόνια και έχει πάρει πολιτικό άσυλο. Με συνοπτικές διαδικασίες μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και αποφασίστηκε η προφυλάκιση της στον Κορυδαλλό. Κατόπιν μεταφέρθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού και επειδή εδώ δεν υπάρχουν συγγενείς της, τα ρούχα και τα είδη πρώτης ανάγκης που της πήγαν οι δικηγόροι της η διεύθυνση των φυλακών δεν επέτρεψε να της τα δώσουν. Να τονιστεί ότι δεν έχει άλλα ρούχα πέρα από αυτά που φορούσε την ημέρα που συνελήφθη. Παράλληλα, μπροστά στην άρνηση της να υποστεί εξευτελιστική σωματική έρευνα την έκλεισαν στην απομόνωση των φυλακών της Θεσσαλονίκης .
Η Εμινέ έχασε το πολιτικό άσυλο που είχε πάρει το 2001. Είχε ζητήσει και είχε λάβει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα με το όνομα Yilmaz Gonul από το 2001, λόγω του φόβου της για την ζωή της. ‘Ήδη ανακλήθηκε το πολιτικό της άσυλο, καθώς έπειτα από στοιχεία τα οποία έστειλαν οι τουρκικές υπηρεσίες διαπιστώθηκε ότι το αληθινό της όνομα είναι Havva Suicmez, πράγμα το οποίο η Ηavva (Εμινέ) αποδέχθηκε. Προτίθεται να καταθέσει εκ νέου αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου με τα πραγματικά της στοιχεία, καθώς οι λόγοι για τους οποίους είχε ζητήσει το πολιτικό άσυλο παραμένουν.
Η χρησιμοποίηση άλλου ονόματος συνδέεται με τις διώξεις και είναι ένα στοιχείο που τις περισσότερες φορές τα δικαστήρια δεν αποδέχονται ως επιβαρυντικό γιατί γίνεται αντιληπτό ότι είναι αναγκαίο για την προστασία των ανθρώπων που βρίσκονται υπό διωγμό.
• Στις 14 Οκτώβρη 2013, έγινε στο Εφετείο Θεσσαλονίκης η δίκη της HAVVA SUICMEZ (ΕΜΙΝΕ). Το δικαστήριο αποφάσισε την αθώωσή της και μετά από 7 μήνες φυλάκισης.

•22 Μαρτίου 2013 στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη έγιναν επιδρομές σε σπίτια, σε μαγάζια και έγιναν προσαγωγές 14 πολιτικών προσφύγων από την Τουρκία.

• Στις 6/4/2013 συνελήφθη στην Αθήνα ο HUSEYIN CAKIL, που διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα από το 2001. Απήχθη στην κυριολεξία από αστυνομικούς της ασφάλειας μόλις είχε σχολάσει από την εργασία του και κατευθυνόταν προς το σπίτι του. Ο σύντροφός μας λόγω των βασανιστηρίων στην Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Πάσχει από βαριά μορφή άσθματος. Αποφασίστηκε η φυλάκισή του. Απορρίφθηκε το αίτημα εκδοσής του στην Τουρκία.

• Τετάρτη, 29 Μαΐου 2013
Σήμερα ο ERCAN KUTLU μαζί με τους δικηγόρους του πήγε στο τμήμα αλλοδαπών για τη διαδικασία έκδοσης άδειας παραμονής, και με βάση το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί από τοInterpol της Τουρκίας, συνελήφθη.
• 30 Μάιου το βράδυ, ΑΠΑΓΩΓΗ ΜΠΟΥΛΟΥΤ ΓΙΑΙΛΑ
Απαγωγή του Bulut Yayla με όχημα με πινακίδες της ελληνικής αστυνομίας από το κέντρο της Αθήνας, και η μεταφορά του στην Τουρκία σε συνεργασία με τις τουρκικές και αμερικάνικες αρχές. Ήταν τέτοιο το μέγεθος της αυθαιρεσίας της παρακρατικής συνεργασίας που ισχυρίζονται ότι τον συνέλαβαν στην Τουρκία. Είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται με το φασιστικό κράτος της Τουρκίας και τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό.
Σύμφωνα με μαρτυρία του ίδιου:
Στις 21:30, περίπου 5 άτομα που μιλούσαν ελληνικά, με βίαιο τρόπο με έβαλαν με το ζόρι σε ένα αυτοκίνητο. Έκλεισαν τα μάτια μου και το στόμα μου με τα χεριά τους. Μετά από κάποια ώρα που ήμουν στο όχημα, κατέβηκα από το αυτοκίνητο και μου πέρασαν μια μαύρη σακούλα στο κεφάλι. Δεν είδα τίποτα. Μιλούσαν ελληνικά μεταξύ τους. Μετά με παρέδωσαν σε μια άλλη ομάδα, αυτοί μιλούσαν και ελληνικά και τουρκικά. 8-10 ώρες με έκαναν βόλτες . Με έσυραν πάνω στα χώματα, στα χωράφια. Είχα την σακούλα ακόμα στο κεφάλι μου. Ίσα-ίσα που δεν ακουμπούσε το κεφάλι μου κάτω. Με πήγαν από θάμνους και μου έκαναν βασανιστήρια. Μετά με παρέδωσαν στην τελευταία ομάδα, μέσα σε αυτούς μερικοί μιλούσαν αγγλικά. Αύτη η ομάδα με πέρασε από τα σύνορα. Πέρασα λαθραία από τα σύνορα. 31 Μάιου το πρωί στο αστυνομικό τμήμα τις Εντιρνέ μου έβγαλαν την σακούλα. «Όποιος τα βάζει με την Αμερική αυτά παθαίνει», είπαν μεταξύ τους. Εκεί είπα ότι θέλω να μιλήσω με τον δικηγόρο μου. Όμως, 1 Ιουνίου με παρέδωσαν στο αστυνομικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης και ήθελα να μιλήσω με τον δικηγόρο μου.»
Ο Bulut Yayla ήταν στο φοιτητικό κίνημα στην Τουρκία και δικάζεται ως τρομοκράτης λόγω της συμμετοχής του σε δράσεις όπως η οργάνωση διαδηλώσεων την Πρωτομαγιά, η συμπαράσταση σε απεργίες εργαζομένων, πολιτικές εκδηλώσεις κτλ.

• 24 Ιούλη 2014
Ο ISMAIL ZAT, που βρίσκεται στην Ελλάδα 14 χρόνια ως πολιτικός πρόσφυγας, συνελήφθη με την αιτιολογία ότι αναζητείται από την Ιντερπόλ μετά από αίτημα της Τουρκίας για να εκδοθεί. Τελικά δεν εκδόθηκε.
Εφημερίδες της Τουρκίας παρουσιάζουν τον Φερχάτ Ερτούρκ να ετοιμάζει στην Τουρκία βομβιστικές επιθέσεις την ίδια στιγμή που αυτός βρίσκεται στην Ελλάδα και συμμετέχει στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης των εργαζομένων της ΕΡΤ. Το ίδιο είχε συμβεί και με τον Μπουλούτ Γιαιλά λίγο πριν την απαγωγή του , γι αυτό υπάρχει ο φόβος μήπως συμβεί κάτι παρόμοιο.

•30 Ιουλίου 2013
Σύλληψη Hasan Biber, Mehmet Yayla και Sinan Oktay Özen σε φουσκωτό στη Χίο.
Την ίδια μέρα γίνεται εισβολή στα γραφεία της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς κρατούμενους από την Τουρκία και το Κουρδιστάν και συλλαμβάνονται ο Erdoğan Çakır και ο Ahmet Düzgün Yüksel.
Ο Ερντογάν Τσακίρ ήρθε στην Ελλάδα με σκοπό να ζητήσει πολιτικό άσυλο καθώς στη Γαλλία όπου διέμενε τα τελευταία 30 χρόνια είχε καταδικαστεί σε 7 χρόνια φυλάκιση και μετά την έφεση που εκκρεμούσε θα μπορούσε η ποινή του να αυξηθεί στα 20 χρόνια.
Ο Αχμέτ Ντουζγκούν Γιουκσέλ είναι ένας επαναστάτης που έγινε στόχος του φασισμού λόγω της δραστηριότητας του ως δικηγόρος με δράση στα ανθρώπινα δικαιώματα και για 10 χρόνια και αναγκάστηκε να ζήσει στην Γερμανία. Εκεί καταδικάστηκε σε πολλά. χρόνια φυλάκιση. Για τέσσερα χρόνια ήταν κρατούμενος σε απομόνωση και του επέτρεπαν μια ώρα την ημέρα να προαυλιστεί με αποτέλεσμα να αρρωστήσει.Στη Γερμανία υπάρχει νόμος σύμφωνα με τον οποίο αν απαρνηθείς τις επαναστατικές ιδέες σου μειώνεται η ποινής σου. Φυσικά ο σύντροφος δε δέχθηκε κάτι τέτοιο.
Και οι δύο κατηγορούνται για δραστηριότητες οι οποίες στην Ελλάδα, τουλάχιστον μέχρι τώρα, είναι όχι απλά νόμιμες αλλά δεδομένες για κάθε άνθρωπο που συμμετέχει στο κίνημα, δηλαδή για μοίρασμα προκηρύξεων, για διοργάνωση εδκηλώσεων για την Πρωτομαγιά, εκδηλώσεων για την αλληλεγγύη στους πολιτικούς κρατούμενους της Τουρκίας κλπ. Αυτές οι δραστηριότητες μέχρι το 2001 ήταν καθόλα «νόμιμες» και στη Γαλλία και στη Γερμανία. Μετά τους δίδυμους πύργους, όμως, υπήρξαν διακρατικές συμφωνίες σύμφωνα με τις οποίες οποιεσδήποτε ενέργειες συμπαράστασης σε πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία θεωρούνται εν δυνάμει ύποπτες γιατί οι πολιτικοί κρατούμενοι στην Τουρκία εντάσσονται σε «τρομοκρατικές οργανώσεις» σύμφωνα με την Αμερική.
Ο Αχμέτ Ντουζγκούν Γιουκσέλ εκδόθηκε τελικά στη Γερμανία μετά από πολλές μέρες απεργία πείνας.
Για τον Ερντογάν Τσακίρ απορρίφθηκε το αίτημα έκδοσης στην Τουρκία αλλά αποφασίστηκε η έκδοσή του στη Γαλλία. Μάλιστα, στη δίκη ο δικαστής διαβάζοντας την απόφαση, τόνισε ότι τελευταίο λόγο για την απόφαση έχει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και όχι ο ίδιος.
Παρότι δε συνδέεται με κανέναν τρόπο με την υπόθεση της Χίου τον εντάσσουν στην ίδια δικογραφία γι αυτό κρατείται μέχρι σήμερα στις ελληνικές φυλακές
Και οι δύο αγωνιστές έκαναν 53 μέρες απεργία πείνας με αίτημα να μην εκδοθούν στην Τουρκία.
• Αυγουστος 2013
Η Αμερικανική Πρεσβεία στέλνει στις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες οδηγίες για την ανάκριση συγκεκριμένων υπόπτων που είτε έχουν συλληφθεί , είτε θα συλληφθούν.
• Από τις 24 Σεπτεμβρίου του 2013 ,ο Χασάν Μπιπέρ ξεκινά απεργία πείνας μαζί με τους άλλους τρεις συγκρατούμενούς του. Με αυτόν τον τρόπο αντιστέκονται στην έκδοσή τους στην Τουρκία.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο Εφετών Πειραιά γνωμοδότησε υπέρ της έκδοσής του στην Τουρκία. Απορρίφθηκε το αίτημα εκδοσής του στην Τουρκία με την απόφαση του Άρειου Πάγου. Οι πολιτικοί κρατούμενοι από την Τουρκία εκείνη την ημέρα σταμάτησαν μετα από 53 μέρες την απεργία πείνας.

• Οκτώβρης 2013
Η Επιτροπή Αλληλεγγύης παίρνει άδεια από το δήμο να στήσει ένα περίπτερο στην πλατεία Συντάγματος με σκοπό την ενημέρωση για τις διώξεις των Τούρκων και Κούρδων πολιτικών προσφύγων και την προπαγάνδιση των δράσεων αλληλεγγύης. Οι σύντροφοι δέχονται τη συνεχή επίθεση επίθεση της αστυνομίας, τις συλλήψεις και τον ξυλοδαρμό. Κατηγορήθηκαν η Φαντίκ Αντιγιαμάν και τρία μέλη της επιτροπής για «ρύπανση περιβάλλοντος», οδηγήθηκαν σε δίκη και αθωώθηκαν.

• 17 Οκτωβρίου 2013
Οι τουρκικές εφημερίδες δημοσίευσαν ότι ο ενας προσφυγας (Μ.Κ) ετοίμαζε βομβιστική επίθεση στην Τουρκία ενώ αυτός την ίδια μέρα βρισκόταν με τον δικηγόρο του στο Τμήμα αλλοδαπών της Αθήνας ενώπιον της επιτροπής σχετικά με τη διαδικασία ασύλου.

• 13 Φεβρουαρίου, ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΣΕΤΙΝ
Προσαγωγή στον σταθμό του τραίνου στον HASAN KOSAR (Τσετίν) που εδώ και 20 χρόνια ζει στην Ελλάδα , έχει πολιτικό άσυλο, και στον MURAT KORKUT, μεταφερθήκαν πρώτα στο αστυνομικό τμήμα, μετά στην αντιτρομοκρατική. Δεν ενημερώθηκαν οι ίδιοι ούτε οι δικηγόροι τους σχετικά για το λόγο που τους έγιναν προσαγωγές, μόνο έγινε μια ανακοίνωση το πρωί.
Για τον HASAN KOSAR, που είναι γνωστή η διεύθυνση κατοικίας και εργασίας του, η ελληνική αστυνομία βγάζει ένταλμα έρευνας και σύλληψης εις βάρος του με την αιτιολογία ότι «δεν είναι γνωστή η διεύθυνση του» ενώ 24 ώρες της ημέρας η αστυνομία τον παρακολουθεί φανερά, και τον περιμένει κάτω από το σπίτι του. Το να έρθουν και να κάνουν προσαγωγές στο σταθμό τρένου ήταν αποτέλεσμα της προσπάθειας να δυναμώσουν το κλίμα της τρομοκρατίας, καθώς και αποτέλεσμα της προσπάθειας καλοπιάσματος στον ιμπεριαλισμό της Αμερικής, και στο φασισμό της Τουρκίας.
Ο Murat Korkut την επομένη μέρα το πρωί κατά τις 07.00 αφέθηκε ελεύθερος.
Ο HASAN KOSAR τον οποίο γνωρίζουν πολύ καλά λόγω της δράσης του στην «Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και στο Κουρδιστάν», ξέρουν το σπίτι και τόπο εργασίας του, έχει εδώ και 20 χρόνια πολιτικό άσυλο.
Βρήκαν αφορμή, λόγω της όξυνσης της καταπίεσης των Τούρκων και Κούρδων προσφύγων, να τον εμπλέξουν με την υπόθεση της έκρηξης στην Τριανδρία. Το 2011 είχε παραστεί ως μάρτυρας υπεράσπισης.
Τότε, σε όλες τις σχετικές διαδικασίες στο αστυνομικό τμήμα, στην εισαγγελία, στις φυλακές, στα δικαστήρια καμία κατηγορία δεν του ασκήθηκε, ούτε ένταλμα έρευνας. Πέρσι πολλές φορές έγιναν έφοδοι στο σπίτι του, στις εφόδους αυτές αλλά και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας προσήχθη αλλά και πάλι δεν είχε ασκηθεί καμία δίωξη εις βάρος του. Τώρα η Ελληνική αστυνομία λέγοντας ότι «βρέθηκαν τα αποτυπώματα του σε κάποια έγγραφα στο σπίτι του»(!!!) τον προφυλάκισε.

• 11 Νοεμβρίου 2013
Προσπάθεια υποχρεωτικής σίτισης των απεργών πείνας που έκαναν σε σύνολο 53 μέρες απεργία πείνας. Ένα βασανιστήριο που εφαρμόζεται κατά κόρον στην Τουρκία. Οι γιατροί παρενέβησαν και αντιστάθηκαν στις άνωθεν πιέσεις. Οι απεργοί πείνας δε δέχτηκαν καμία προσπάθεια νοσηλείας παρά τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο. Οι αλληλέγγυοι δέχονται την επίθεση της αστυνομίας στο προαύλιο του νοσοκομείου.

• 15 Νοεμβρίου 2013
Έγινε η δίκη έκδοσης των HASAN BIBER και ERDOGAN CAKIR
Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε να μην εκδοθεί στην Τουρκία ο πολιτικός κρατούμενος ΗASAN BIBER ο οποίος ήταν στην 53η μέρα της απεργίας πείνας του που πραγματοποίησε για μην έκδοση του στην Τουρκία.
Για τον ERDOGAN CAKIR, ο οποίος επίσης βρισκόταν στην 53η μέρα της απεργίας πείνας του και κρίθηκε ετοιμοθάνατος σύμφωνα με την ιατρική κατάθεση, ο Άρειος Πάγος ανέβαλε την απόφαση της έκδοσης του για τις 22/11/2013 ημέρα Παρασκευή .
•29 Νοε μβρίου 2013
Με άδεια και έγκριση του Υπουργείου Δικαιοσύνης βρέθηκαν στις φυλακές Κορυδαλλού ένας ανακριτής, ο μεταφραστής και δυο Αμερικανοί πράκτορες από την πρεσβεία, με απαίτηση να γίνει ανάκριση.
Αυτό το αίτημα, στηρίχτηκε στη συμφωνία ανάμεσα στην ΗΠΑ και Ελλάδα που υπογράφτηκε το 2000, και εκφράστηκε ως νομική υποστήριξη από τις ελληνικές αρχές. Αυτή η σύμβαση μέχρι σήμερα δεν είχε εφαρμοστεί στις περιπτώσεις των πολιτικών κρατούμενων και πολιτικών προσφύγων. ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ.
Οι αγωνιστές δε δέχτηκαν να βρεθούν ούτε καν στον ίδιο χώρο με τους Αμερικανούς πράκτορες.

• Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2014
Υπόθεση Γκύζη. Σύλληψη και προφυλάκιση των Huseyin Fevzi Tekin, Ismail Akkol, Bilgehan Karpat και Mehmet Ali Yilmaz.

• Φλεβάρης 2014
Σύλληψη και προφυλάκιση της Κοζάν Νιχαγέτ στο Ηράκλειο,η οποία επί 15 χρόνια ζει στην Ελλάδα. Όλα έγιναν βάσει εντάλματος των τουρκικών αρχών για «τρομοκρατικές» ενέργειες κατά το διάστημα των ετών 1996-1997, δηλαδή πριν από περίπου 18 χρόνια. Το ένταλμα έχει πάρει διεθνή χαρακτήρα και για τη σύλληψή της υπήρξε συνεργασία με την Ιντερπόλ.

• Παρασκευή 27 Ιούνη 2014,ΣΥΛΛΗΨΗ ΕΡΚΑΝ,ΦΑΝΤΙΚ ΚΑΙ ΧΑΡΙΚΑ
Την Παρασκευή 27 Ιούνη, σε συνάντηση συλλογικοτήτων και γονέων των κρατούμενων με τον υπουργό Δικαιοσύνης για τα κελιά τύπου Γ συνελήφθησαν χωρίς να υπάρχει ουδεμία αιτία και αφορμή 3 μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, τα οποία βρίσκονταν εκεί σε ένδειξη συμπαράστασης. Περίπου μετά από 2 ώρες αφέθηκαν ελεύθεροι οι 2 και κρατήθηκε η Φαντίκ Αντιγιαμάν. Το ίδιο βράδυ η αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι όπου διέμενε και έκανε προσαγωγή 4 ατόμων. Τελικά κρατήθηκαν ο Ερκάν Σερίφ Τουρούντς και η Χαρικά Κιζίλκαγια.
Τα τρία μέλη της επιτροπής αλληλεγγύης πέρασαν από τον εφέτη ανακριτή Μυτιλήνης την Παρασκευή 4 Ιουλίου στο εφετείο της Λουκάρεως ο οποίος διέταξε την προφυλάκισή τους. Πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ είχαν προσέλθει αρκετοί μάρτυρες υπεράσπισης από φορείς, συνδικάτα και συλλογικότητες ο ανακριτής δε δέχτηκε να εξετάσει κανέναν.
Οι κατηγορίες που τους προσάπτουν είναι η στήριξη της οργάνωσης DHKP-C που θεωρείται «τρομοκρατική» από τους Αμερικάνους και την ΕΕ. Πρέπει να αναφερθεί ότι στην περίπτωσή τους θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το άρθρο 187 του τρομονόμου, σύμφωνα με το οποίο χωρίς αποδεκτικά στοιχεία μπορεί να καταδικαστεί κανείς όχι για πράξεις που έχει κάνει ή πού σκοπεύει να κάνει (και υπάρχουν αποδείξεις γι αυτό) αλλά για πράξεις που θα μπορούσε να κάνει. Παράλληλα, προσπαθούν με τέτοιου είδους μεθοδεύσεις να τους συνδέσουν με την υπόθεση της Χίου, όπου ανευρέθη φουσκωτό με όπλα. Η δίκη για όλες τις υποθέσεις που συνδέουν με τη Χίο είναι πιθανό να διεξαχθεί αρχές Δεκεμβρίου στη Μυτιλήνη.
Γενικότερα, προσπαθούν να ποινικοποιήσουν τη δράση της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν. Για παράδειγμα, κατηγορούν τον Ερκάν ότι μάζευε χρήματα για τους Τούρκους και Κούρδους πολιτικούς κρατούμενους. Αυτομάτως, λοιπόν, οποιαδήποτε κίνηση συμπαράστασης, που μέχρι πριν λίγες μέρες εθεωρείτο αυτονόητα «νόμιμη», τώρα ποινικοποιείται. Έχει ενδιαφέρον ότι όλες οι ερωτήσεις του ανακριτή στις 4 Ιούλη αφορούσαν τη δράση της επιτροπής αλληλεγγύης.
Όλες οι κατηγορίες αποτελούν μια σκευωρία ενάντια στον αγώνα των λαών της Τουρκίας αλλά και ενάντια στους τρεις αγωνιστές συγκεκριμένα που είναι γνωστοί στον ελληνικό λαό, σε οργανώσεις, φορείς, συνδικάτα για την κοινωνική δράση τους. Οι δράσεις τους είναι γνωστές σε όλους, γι αυτό όλοι οι αγωνιζόμενοι άνθρωποι συμμετείχαν σε αυτές και τις στήριζαν. Έίναι χαρακτηριστικό ότι ο Ερκάν τον τελευταίο καιρό είχε συναντηθεί με τον υπουργό δικαιοσύνης για να συζητήσουν σχτικά με τα αιτήματα των πολιτικών κρατουμένων. Αξιοσημείωτο είναι ότι πριν λίγες μέρες και οι 3 είχαν περάσει από το τμήμα αλλοδαπών και είχαν ανανεώσει τα χαρτιά τους χωρίς κανένα πρόβλημα.
Είναι αναγκαίο να αναφερθεί η περίπτωση του Mustafa Yilmaz, ο οποίος ζούσε 15 χρόνια στο Ηράκλειο, έχει 4 παιδιά, τον συνέλαβαν πριν δυο μήνες, τον προφυλάκισαν με ασαφείς κατηγορίες και τον συνδέουν στην ιδία υπόθεση.Ο Mustafa Yilmaz είναι ένας πρόσφυγας που παλεύει να προσφέρει στα παιδιά του μία καλύτερη ζωή και είναι φίλος των αγωνιστών. Με λίγα λόγια, όποιος στέκεται αλληλέγγυος συλλαμβάνεται. Πέρα από όλα τα άλλα, έχουν οδηγήσει την οικογένεια του σε κατάσταση εξαθλίωσης γι αυτό ο ίδιος, παρότι πρόσφατα είχε κάνει εγχείριση στους πνεύμονες, έκανε ένα μήνα απεργία πείνας ενάντια στην άδικη προφυλάκισή του.
• 3 Οκτώβρη 2014
Την Παρασκευή 3 Οκτώβρη 2014 συνελήφθη στον πάγκο του, όπου πούλαγε κουλούρια, ο Mustafa Lafçı, αφού είχαν εκδοθεί δύο εντάλματα σύλληψής του. Το πρώτο αφορούσε πρόστιμα που δε μπορούσε να πληρώσει, αφού δεν του δίνουν άδεια για τον πάγκο. Το δεύτερο ένταλμα αφορούσε την υπόθεση της Τριανδρίας στη Θεσσαλονίκη. Αλλά πώς κατόρθωσαν να τον συνδέσουν με αυτή την υπόθεση; ΥΠΗΡΧΑΝ, ΛΕΕΙ, ΔΑΚΤΥΛΙΚΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ! Βεβαίως, είναι μια πρόφαση. Σε κάθε μέρος, σε κάθε πορεία, στα ενημερωτικά φυλλάδια που μοιράζονται υπάρχουν δακτυλικά αποτυπώματα. Αν επιτρέψουμε να συλλαμβάνονται άνθρωποι με τέτοιες σαθρές ενδείξεις, δεν είναι μακριά οι μέρες που οι ελληνικές φυλακές θα γεμίσουν με πολιτικούς κρατούμενους. Πριν από λίγο καιρό πήγε στο Τμήμα Αλλοδαπών στη Θεσσαλονίκη και ανανέωσε την άδεια παραμονής του χωρίς κανένα πρόβλημα. Η υπόθεση της Τριανδρίας άνοιξε το 2011 (από έκρηξη σε ισόγειο διαμέρισμα σκοτώθηκε ένας πολιτικός πρόσφυγας). Για την υπόθεση αυτή δικάστηκαν και αθωώθηκαν και άλλοι πρόσφυγες από την Τουρκία, και στις δικογραφίες της υπόθεσης δεν αναφερόταν πουθενά το όνομα του Mustafa Lafçı. Σήμερα, με τον ισχυρισμό της ύπαρξης δακτυλικού αποτυπώματος σε έντυπο που βρέθηκε στο σπίτι ενός άλλου πολιτικού πρόσφυγα από την Τουρκία, άσχετο με το σπίτι που έγινε η έκρηξη, ο Mustafa προφυλακίστηκε και κλείστηκε στις Φυλακές Διαβατών. Πρόκειται για ολοφάνερη καταπάτηση κάθε κανόνα δικαίου. Ακόμη και αν δεν υπάρχει καμία ένδειξη, με τις οδηγίες της Αμερικής και της Τουρκίας σπέρνουν την τρομοκρατία στους αγωνιστές και στους πρόσφυγες από την Τουρκία.

  One Response to “21/11, Live και ανατολίτικη κουζίνα για τα δικαστικά έξοδα Τούρκων και Κούρδων αγωνιστών – πολιτικών προσφύγων”

css.php