11/2, Εκδήλωση-συζήτηση της Καμπάνιας Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες

A3+version+updated

 

Στο πλαίσιο της Καμπάνιας Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες που έχουμε ξεκινήσει στη Θεσσαλονίκη, διοργανώνουμε την Τετάρτη 11/2, 20:00, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, εκδήλωση-συζήτηση γύρω από τους δύο βασικούς στόχους της εκστρατείας, δηλαδή τον αγώνα για την ανατροπή των ευρωπαϊκών και εγχώριων πολιτικών που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, κάνοντάς τους ταυτόχρονα το βίο αβίωτο, και την οργάνωση της έμπρακτης αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες.

Τη συζήτηση ανοίγουν οι:

Γιάννα Κούρτοβικ (Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών – Αθήνα), μέλη της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης, του Αυτόνομου Στεκιού Κιλκίς και αλληλέγγυοι πολίτες από την περιοχή της Ειδομένης.

Facebook event: https://www.facebook.com/events/1031736040174243/

Ανοιχτά σύνορα, άσυλο, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες!

Ήδη μετράμε την τέταρτη χρονιά του πολέμου που διεξάγεται στη Συρία. Ενός πολέμου στον οποίο δε συμμετέχουν μόνο οι δυνάμεις του Άσαντ και οι τζιχαντιστές, αλλά και άνθρωποι που αγωνίζονται, με αξιοπρέπεια και αποφασιστικότητα, ενάντια σε κάθε μορφή δικτατορίας, πολιτική ή θρησκευτική, ενάντια στις ξένες επεμβάσεις, τους κατακτητές και τον ιμπεριαλισμό. Κάθε πόλεμος όμως δημιουργεί καταστροφές, απώλειες και μετανάστευση. Οι Σύροι πρόσφυγες φτάνουν πλέον τα τρία εκατομμύρια. Παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένοι και άνδρες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να μπορέσουν να ζήσουν. Για να μπορούν τα παιδιά να φοιτήσουν στο σχολείο και να παίζουν στους δρόμους. Για να μην φοβούνται πια τις βόμβες. Για να σταματήσουν να ακούνε πυροβολισμούς και να δέχονται επιθέσεις. Για όλους τους λόγους που κάθε απλός άνθρωπος θέλει την ειρήνη.

Το ταξίδι για την Ευρώπη όμως δεν είναι εύκολο! Η Ευρώπη, φοβούμενη αυτούς που έχουν χάσει τα πάντα, αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες σαν εγκληματίες· οχυρώνεται, σηκώνει φράχτες, τοποθετεί θερμικές κάμερες και βυθίζει βάρκες. Δεν ξεχνάμε τα ναυάγια στη Λαμπεντούζα, στο Φαρμακονήσι και τόσα άλλα που γίνονται καθημερινά. Όσοι και όσες καταφέρουν να φτάσουν δεν θα βρουν ένα άσυλο και μία βοήθεια, αλλά θα αντιμετωπίσουν επιχειρήσεις-σκούπες και στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο ρόλος της Ελλάδας σε αυτή την «αποτρεπτική» πολιτική είναι κρίσιμος: μέσα από τις ευρωπαϊκές Συνθήκες σαν το Δουβλίνο ΙΙ, οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα μετέτρεψαν τη χώρα σε ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων, εγκλωβίζοντας τους πρόσφυγες εδώ και απαγορεύοντας τους να προχωρήσουν προς τις χώρες όπου θέλουν να ζητήσουν άσυλο. Και όσο μένουν εδώ αντιμετωπίζουν παράνομες επαναπροωθήσεις, βασανιστήρια και κακομεταχείριση των προσφύγων, επ’ αόριστον κράτηση στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αποτρεπτικές δυσχέρειες στην υποβολή αιτήματος χορήγησης ασύλου. Η ευρωπαϊκή πολιτική αποτυγχάνει συνεχώς. Δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην ανάγκη για ένα ασφαλές καταφύγιο και προτιμά να δίνει εκατομμύρια ευρώ στη «φύλαξη» των συνόρων.

Έτσι, κάθε μέρα φτάνουν στη Θεσσαλονίκη και στους γειτονικούς νομούς δεκάδες πρόσφυγες, αναζητώντας τρόπους να διαφύγουν προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Την ίδια στιγμή που δεκάδες δημόσια κτήρια παραμένουν άδεια και αχρησιμοποίητα, υπάρχουν πρόσφυγες που κοιμούνται σε διάφορα υπαίθρια σημεία της πόλης. Άλλοι παραμένουν για μέρες στα βόρεια σύνορα της χώρας, χωρίς φαγητό και ζεστά ρούχα, μήπως καταφέρουν κάποια στιγμή να περάσουν τα σύνορα.

Για μας είναι αυτονόητο ότι όλες και όλοι πρέπει να σταθούμε στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών. Ο κοινός αγώνας ντόπιων και ξένων μπορεί να νικήσει. Η μάχη για ανοιχτά σύνορα και άσυλο στους πρόσφυγες πρέπει να συνεχιστεί. Όλοι μαζί θα αγωνιστούμε ενάντια στην Ευρώπη φρούριο και σ’ ό,τι ωθεί τους ανθρώπους στην προσφυγιά. Για όλους αυτούς τους λόγους ξεκινάμε μία νέα Καμπάνια Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες, με δύο βασικούς στόχους:

Πρώτο, να εντείνουμε την πάλη μας ενάντια στο ευρωπαϊκό συνοριακό καθεστώς του θανάτου και τις συνθήκες τύπου Δουβλίνου. Να διεκδικήσουμε το άνοιγμα των συνόρων και την παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων για τους πρόσφυγες που μένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Να απαιτήσουμε την πρόσβαση στην αίτηση ασύλου και στην Ελλάδα, η οποία αυτή τη στιγμή έχει ουσιαστικά ακυρωθεί και να παλέψουμε για την παροχή ασύλου και ίσων δικαιωμάτων στους πρόσφυγες που θέλουν να μείνουν εδώ. Να καταργήσουμε τη βαρβαρότητα των στρατοπέδων συγκέντρωσης, των βίαιων επαναπροωθήσεων, του φράχτη και των ναρκοπεδίων. Να σταματήσουμε τον πόλεμο ενάντια στην προσφυγιά και τη μετανάστευση.

Δεύτερο, να οργανώσουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην πόλη μας και στις γύρω περιοχές. Να σταθούμε δίπλα τους, να προσπαθήσουμε να τους βοηθήσουμε στις άμεσες ανάγκες τους για να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Να διεκδικήσουμε από το Δήμο και κάθε άλλη υπεύθυνη αρχή την παροχή στέγης για όλους τους άστεγους, ντόπιους και πρόσφυγες.

Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης