Πεμ 27 Οκτ | Η γοητεία του ψέματος – Θεατρική Παράσταση

Η Θεατρική Ομάδα Ιστορίας- Αρχαιολογίας φιλοξενεί την παράσταση ” Η γοητεία του Ψέματος”, μια παράσταση βασισμένη στα έργα «Ο ψεύτης» του Ζαν Κοκτώ και «Η ροζ κρεβατοκάμαρα» του Τεννεσσύ Ουίλλιαμς.

+ gluwhein (ζεστό κρασί) για την οικονομική ενίσχυση της ομάδας

Λίγα Λόγια για το Έργο

Ο Γιάννης Φαρμακίδης παρουσιάζει την νέα του θεατρική δημιουργία. Μιά παράσταση με τίτλο «Η γοητεία του ψέματος» η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα έργα: «Ο ψεύτης» του Ζαν Κοκτώ και «Η ροζ κρεβατοκάμαρα» του Τεννεσσύ Ουίλλιαμς.

Πρόκειται για μιά πειραματική παράσταση με όλη την σημασία την λέξεως. Πού έγκειται ο πειραματισμός της συγκεκριμένης παραστάσεως; Σε δύο πράγματα. Κατ’ αρχάς το πρώτο έργο, «Ο ψεύτης» του Ζαν Κοκτώ θα παρασταθεί στο πρωτότυπο, δηλαδή στην γαλλική γλώσσα. Γιατί; Το στοίχημα, το πείραμα, είναι να διαπιστωθεί εάν ο ηθοποιός μπορέσει να παρασύρει τους θεατές με μόνον το παίξιμό του, έστω κι αν δεν καταλαβαίνουν οι θεατές την γλώσσα του έργου. Το δεύτερο πείραμα αφορά το έργο, «Η ροζ κρεβατοκάμαρα» του Τεννεσσύ Ουίλλιαμς. Το έργο έχει δύο πρόσωπα, μιά γυναίκα κι έναν άντρα. Εδώ ο ηθοποιός θα πειραματιστεί με την δυνατότητα να πείσει τους θεατές ότι βλέπουν δύο ηθοποιούς, ενώ στην πραγματικότητα θα ερμηνεύει μόνος του και τα δύο πρόσωπα του έργου. Εάν θα πετύχει το πείραμα ή όχι, θα φανεί στην παράσταση.

Και τα δύο έργα έχουν ως θέμα τους το ψέμα. Το καθένα από πολύ διαφορετική οπτική. Στον «Ψεύτη» ο ήρωας του έργου στήνει μιά παγίδα στους θεατές της παραστάσεως, αλλά στο τέλος διαπιστώνει ότι έχει πέσει και ο ίδιος στην παγίδα. Στην «Ροζ κρεβατοκάμαρα» ένας άντρας λέει ψέματα στην ερωμένη του για να καλύψει τις απιστίες του, μόνο που η γυναίκα με την οποία την απατά είναι η νόμιμη σύζυγός του! Το έργο αυτό δεν δημοσιεύτηκε ποτέ όσο ζούσε ο Τεννεσσύ Ουίλλιαμς και βρέθηκε στα χειρόγραφά του μετά τον θάνατό του.

Η παράσταση, η οποία διαρκεί περίπου μισή ώρα, θα δοθεί σε ένα εντελώς άδειο δωμάτιο, χωρίς το παραμικρό σκηνικό ή ιδιαίτερο φωτισμό. Οι θεατές θα είναι όρθιοι, όπως και ο Γιάννης Φαρμακίδης ο οποίος έχει κάνει την μετάφραση των έργων και την σκηνοθεσία. Στους θεατές θα διανεμηθεί η μετάφραση στα ελληνικά του έργου «Ο ψεύτης» του Ζαν Κοκτώ, το οποίο, όπως ελέχθη, θα παρουσιαστεί στο γαλλικό πρωτότυπο.