Πολιτική Ταυτότητα της Εκτός Τάξης
Σε έναν κόσμο όπου η βαρβαρότητα του καπιταλισμού εντείνεται με ολοένα και περισσότερους αποκλεισμούς ανθρώπων από την εκπαίδευση αλλά και από κάθε κοινωνικό δικαίωμα και δημόσιο αγαθό και με την ταυτόχρονα αυξανόμενη τρέλα του ρατσισμού και του φασισμού, άνθρωποι από διάφορους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους αποφασίσαμε να απαντήσουμε δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη μας. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία μελών της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης η ομάδα μαθημάτων “Εκτός Τάξης”, η οποία στεγάζεται στον Κοινωνικό Χώρο- Στέκι Μεταναστών.
Η “Εκτός Τάξης” είναι μια συλλογικότητα που δρα με αφετηρία το πεδίο της εκπαίδευσης. Αφενός στόχος της ομάδας είναι η εκπαιδευτική υποστήριξη με δωρεάν μαθήματα σε άτομα που δέχονται αποκλεισμούς τόσο οικονομικούς όσο και θεσμικούς, από το ίδιο το κράτος ανεξάρτητα από εθνικότητα, χρώμα και θρήσκευμα. Αφετέρου η ομάδα σκέφτεται και συζητάει πάνω σε μια άλλη ουσιαστική εκπαίδευση σε μια κοινωνία όπου θα χωράνε όλοι και όλες.
Η εκπαιδευτική διδασκαλία περιλαμβάνει:
• Μαθήματα ελληνικών σε ενήλικες. Σε αυτό το κομμάτι λειτουργούν τμήματα αρχαρίων και περισσότερο προχωρημένων μαθητών και μαθητριών, ανάλογα με το επίπεδο αλλά και τις ανάγκες που παρουσιάζονται κάθε χρονιά . Τα μαθήματα αυτά πραγματοποιούνται δυο φορές την εβδομάδα ανά επίπεδο με τη συμμετοχή δύο συνήθως διδασκόντων. Ως συλλογικότητα δεν αντιμετωπίζουμε την εκμάθηση των ελληνικών ως το μοναδικό εισιτήριο για την ένταξη στην κοινωνία αλλά ως επικοινωνιακό εργαλείο απαραίτητο για την αντιμετώπιση των καθημερινών αναγκών. Επιδίωξή μας είναι το περιεχόμενο και οι μέθοδοι διδασκαλία μας να αφουγκράζονται τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των μαθητών/μαθητριών μας αλλά και να μπολιάζονται από τη πολιτική μας ματιά και δράση με απώτερο στόχο την κριτική συνειδητοποίηση της ταξικής κοινωνίας.
• Ενισχυτική διδασκαλία. Η ενισχυτική διδασκαλία απευθύνεται κυρίως σε μαθητές/τριες δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Έχει να κάνει δηλαδή τόσο με παιδιά μεταναστών και μεταναστριών όσο και με ντόπιους μαθητές και μαθήτριες. Η ανάγκη για την ενισχυτική διδασκαλία γίνεται ολοένα και πιο έντονη, καθώς καταργούνται τα προγράμματα πρόσθετης διδασκαλίας στα σχολεία, ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη αυξάνεται, γίνονται συγχωνεύσεις σχολείων και οι περισσότερες οικογένειες αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Βασικός στόχος είναι να κατανοήσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες την εκπαιδευτική τους ύλη χωρίς το πλαίσιο του ανταγωνισμού. Προσπαθούμε να οικοδομήσουμε σχέσεις που δεν βασίζονται στο φόβο και στη πειθαρχία αλλά σχέσεις στη βάση της ισότητας, της αλληλεγγύης και στην αποδοχή της διαφορετικότητας. Βέβαια, αυτό πολλές φορές μας φέρνει αντιμέτωπους με αντιφάσεις, καθώς πρέπει να ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις του σχολείου, παρόλο που συχνά διαφωνούμε με τους προσανατολισμούς και το περιεχόμενο του. Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στα αναλυτικά προγράμματα, που αναπαράγουν την κυρίαρχη ιδεολογία του συστήματος, αλλά και συνολικά στον εκπαιδευτικό μηχανισμό, που με τους φραγμούς και τις διακρίσεις του αναπαράγει τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις κοινωνικές κατηγοριοποιήσεις.
• Μαθήματα ξένων γλωσσών κυρίως σε ενήλικες ντόπιους/ες και μετανάστες/τριες.
Ως ομάδα σκεφτόμαστε, συζητάμε και διεκδικούμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα όπου θα χωράνε όλοι και όλες. Γνωρίζουμε βέβαια ότι η στήριξη μας στους μαθητές και τις μαθήτριες αλλά και στους ενήλικες που απευθύνονται σε εμάς, αποτελεί ταυτόχρονα έναν αγώνα για μια άλλη εκπαίδευση και κοινωνία. Για ένα πραγματικά δημόσιο και δωρεάν σχολείο που η γνώση θα βασίζεται στις ανάγκες της κοινωνίας και όχι του κέρδους. Η επαφή με τους μαθητές/μαθήτριες δεν εξαντλείται στη διδασκαλία αλλά στοχεύει στην οικοδόμηση σχέσεων σεβασμού, εμπιστοσύνης, ισότητας και συντροφικότητας επιδιώκοντας τη συλλογική αντιμετώπιση των αναγκών μας.
Είμαστε μια συλλογικότητα που λειτουργεί με αμεσοδημοκρατική συνέλευση. Συζητάμε με οριζόντιες δομές, χωρίς αρχηγούς, τα όποια θέματα προκύπτουν αλλά και τις δικές μας δράσεις πάνω σε αυτούς τους άξονες. Είμαστε δηλαδή μια ομάδα που βασίζεται στη συμμετοχή όλων μας και κανένας/καμία δεν περισσεύει. Η συνέλευσή μας είναι η πιο ζωντανή διαδικασία για την ύπαρξη και τη συνέχιση της ομάδας. Άλλωστε και ο χώρος που έχουμε επιλέξει να στεγαζόμαστε, είναι αυτοδιαχειριζόμενος, πολιτικός και συλλογικός. Το Κοινωνικό Κέντρο/Στέκι Μεταναστών, δίνει την δυνατότητα δημιουργίας σχέσεων σεβασμού καθώς είναι ένα πολιτικός χώρος με πολιτιστικές ανησυχίες, όπου κυριαρχεί η έννοια της ισότητας, της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης. Επιπλέον, η επιλογή του χώρου σημαίνει αυτόματα και την παρουσία μας στις διαδικασίες του στεκιού (παρακολούθηση της συνέλευσης, συμμετοχή στο καθάρισμα, ανάληψη βάρδιας στο εντευκτήριο) τόσο από τους δασκάλους/δασκάλες όσο και από τους ίδιους τους μαθητές/μαθήτριες.
Οι δραστηριότητες μας δε αποτελούν ένα ακόμα έργο φιλανθρωπίας και “επαγγελματικού” εθελοντισμού αλλά μια πολιτική στάση. Αυτής της αλληλεγγύης και της υποστήριξης όσων βιώνουν αποκλεισμούς. Ενάντια σε ένα κράτος που περιθωριοποιεί, ενάντια σε ένα σύστημα που κατηγοριοποιεί και εξοντώνει τους ανθρώπους.
Γνωρίζουμε ότι ο αγώνας για μια άλλη εκπαίδευση αποτελεί ταυτόχρονα αγώνα για έναν άλλο κόσμο, όπου δεν θα επιβάλλεται ως λύση ο κοινωνικός κανιβαλισμός και δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ, ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ομάδα μαθημάτων “Εκτός τάξης”, Οκτώβριος 2015
Κοινωνικό κέντρο- Στέκι μεταναστών, Ερμού 23
Η ομάδα Εκτός Τάξης ξεκινάει τη Δευτέρα 12/10 τα μαθήματα για τη φετινή χρονιά. Ενδιαφερόμενοι δάσκαλοι και δασκάλες αλλά και μαθητές/τριες μπορούν να επικοινωνήσουν καλώντας στα παρακάτω τηλέφωνα :
6975743711 και 6945247282
Σας περιμένουμε για να ενισχύσουμε την προσπάθεια της ομάδας και να παλέψουμε με όπλο μας την αλληλεγγύη ενάντια στους κοινωνικούς αποκλεισμούς που τρέφει και συντηρεί το εκπαιδευτικό σύστημα
facebook: Ομάδα Μαθημάτων Εκτός Τάξης