Δύο εγκλήματα, μία απάντηση

6f113183735312eb0aa60e5cf9a0-large

Οδησσός, Ουκρανία, 2 Μάη.  Οι νεοναζί του Δεξιού Τομέα πυρπολούν το Εργατικό Κέντρο και καίνε, στραγγαλίζουν ή λιντσάρουν μέχρι θανάτου 46 ανθρώπους -ανάμεσά τους κι αγωνιστές της αριστεράς- κραυγάζοντας «ζήτω το έθνος» και «η Ουκρανία πάνω από όλα». Τραγική ειρωνεία, ήταν την ίδια ακριβώς ημέρα, στις 2 Μάη του 1933, όταν τα τάγματα εφόδου του Χίτλερ κατέλαβαν όλα τα εργατικά κέντρα της Γερμανίας, συνέλαβαν τους συνδικαλιστές και τους έστειλαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ο στόχος τους, φανερός: να τρομοκρατήσουν, να σπείρουν το μίσος ανάμεσα στους λαούς και τελικά να επιβάλλουν με τη βία το καθεστώς της νέας ουκρανικής κυβέρνησης και της ντόπιας ολιγαρχίας.  Ένα καθεστώς που –εκτός από τους νεοναζί- στηρίζουν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και φυσικά και η ελληνική κυβέρνηση.

Σάμος, Ελλάδα, 4 Μάη. 22 νεκροί πρόσφυγες έρχονται να προστεθούν στους εκατοντάδες (χιλιάδες;) ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο και τον Έβρο, κυνηγημένοι από το Λιμενικό, τη Συνοριοφυλακή, τη Frontex, δηλαδή από τη «δημοκρατική» Ευρωπαϊκή Ένωση και την ελληνική κυβέρνηση. Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είχε μάλιστα το θράσος να εκφράσει τη «βαθιά θλίψη και την οδύνη του»· αυτός που υπερασπίστηκε την εν ψυχρώ δολοφονία των 12 προσφύγων από το Λιμενικό στο Φαρμακονήσι, γιατί δεν μπορούμε να «γίνουμε ξέφραγο αμπέλι».

Ο στόχος τους, επίσης φανερός: να τρομοκρατήσουν, να σπείρουν το μίσος ανάμεσα στους εργαζομένους και τελικά να επιβάλλουν με τη βία το καθεστώς μίας ελλάδας φρούριο,  στρατόπεδο και κάτεργο. Ένα καθεστώς που –εκτός από την κυβέρνηση, την ΕΕ και τους δικούς μας ολιγάρχες- στηρίζουν με τα λόγια και τη δολοφονική τους δράση οι εγχώριοι νεοναζί.

 

Πολλή καταστολή, πολύς φασισμός, πολύς θάνατος για να τον αντέξουμε. Μπορεί τα χρώματα και τα ονόματα να αλλάζουν, αλλά παντού το μέτωπο είναι ένα: από τη μία οι κυβερνήσεις και οι φασίστες, από την άλλοι οι λαοί, οι πρόσφυγες, οι φτωχοί. Πολλά τα πρόσωπα του φασισμού λοιπόν, αλλά μια η απάντηση: η αλληλεγγύη, η ενότητα, ο αγώνας.

Για αυτό θα είμαστε την Παρασκευή 9 Μάη έξω από το Ουκρανικό Προξενείο (Κουντουριώτου 2, συγκέντρωση στις 7 μμ στο Αγ. Βενιζέλου), συμμετέχοντας στο διεθνές κάλεσμα αλληλεγγύης. Για να καταγγείλουμε την κρατική και φασιστική βία από όπου κι αν προέρχεται. Για να σταθούμε στο πλευρό των ουκρανών συντρόφων μας, στο πλευρό κάθε καταπιεσμένου.

 Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης